fredag 25 november 2011

Chokladkanel!

Idag gjorde jag världens mest geniala bullar, kanelbullar med chokladsås. Simpelt.

Brödet:
5 dl mjölk
50 gram jäst
1,5 dl strösocker
0,5 tsk salt
1 tsk kardemumma
15 dl vetemjöl

Kanelfyllning:
125 gram smör
1,5 dl strösocker
2 msk kanel

Chokladfyllning:
1 dl kakao
1 dl strösocker
1 dl vatten

1. Ljumma mjölken till ca 37 grader. Smula ner jästen i en degbunke. Häll på mjölken och rör om tills det mesta av jästen har lösts upp.

2. Tillsätt socker, salt, kardemumma och det mesta av vetemjölet men spara lite mjöl till utbakningen. Klicka i smöret. Arbeta kraftigt till en smidig deg. Täck med bakduk och låt degen jäsa till dubbel storlek, ca 30 minuter.





3. Rör samman kanelfyllningen och gör chokladsåsen. Blanda kakao, socker och vatten i en kastrull. Koka upp och häll över i en annan skål.


4. Ta upp degen på mjölat bakbord och arbeta samman den. Dela den i två delar.

5. Kavla ut varje del till en platta, ca 25x50 cm. Bred på fyllningen, häll på chokladsåsen och rulla ihop längs långsidan. Skär rullen i ca 2 cm breda bitar och lägg dem i bullformar. Eller kavla ut degen till en platta som är ca 35x40 cm.




6. Låt bullarna jäsa övertäckta i 20–30 minuter. Värm under tiden ugnen till 250 grader.

7. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över pärlsocker.

8. Grädda i mitten av ugnen i 8–10 minuter. Låt bullarna svalna övertäckta med bakduk.




Hur goda som helst. 


Fick iden från Louise och flippade lite med den. Det blev prima. 

1 kommentar: